Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 319]

Sos do makaronu z łososiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczny i kremowy sos do makaronu na bazie szpinaku i łososia. Pasuje do każdego rodzaju makaronu.

Sos do makaronu z łososiem i szpinakiem

Składniki:

Sos do makaronu z łososiem i szpinakiem

 

  • 300 g filetu łososia bez skóry
  • 400 g mrożonego, siekanego szpinaku
  • 200 g śmietanki 30%
  • 50 g serka topionego śmietankowego
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Sos do makaronu z łososiem i szpinakiem
1. Na patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek wrzucić szpinak, przykryć, dusić na wolnym ogniu do rozmrożenia szpinaku ciągle mieszając. Gdy szpinak się rozpadnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podzielony na kawałki serek. Dusić do jego roztopienia. 

2. Wrzucić pokrojonego w kostkę łososia, wymieszać, poddusić przez 5 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Wlać śmietankę, doprawić całość solą i pieprzem, wymieszać, zagotować i pogotować na wolnym ogniu jeszcze 5 minut. Smacznego!