mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Sos do spagetti dla wege

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zawsze lubiłam spagetti, ale od kiedy jestem wegetarianką trzeba było wymyślić jakiś dobry sos. Moim zdaniem jest lepszy, niż ten z mięsem

Sos do spagetti dla wege Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos do spagetti dla wege

 

  • 6-10 pieczarek (zależy od wielkości)
  • 1 średnia papryka
  • 1 cebula
  • pół brokuła 500 gramowego
  • 1,5 lekko zagęszczonego soku pomidorowego (750 g, ja kupuję go w biedronce firmy tomaterra)
  • sól, pieprz, oregano i bazylia do smaku

Sposób przygotowania:

Sos do spagetti dla wege
Ugotować różyczki brokuła na pół twardo w lekko osolonej wodzie. Oczyścić pieczarki, wyciąć nóżki, a kapelusze pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Odparować z wody. Następnie oczyścić cebulę i paprykę, a potem pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i dusić ok. 5 min. Następnie dolewamy soku i doprawiamy. Na koniec dodajemy brokuły, mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilę dusimy. Można dodać także kukurydzę z puszki.
Sos do spagetti dla wege
Wszystko należy pokroić w drobną kostkę, gdyż lepiej czuć smak w tedy składników
Sos do spagetti dla wege
Warzywa na początku dusimy chwilę bez sosu, by zmiękły
Sos do spagetti dla wege
Brokuły nie powinny być do końca miękkie, gdyż potem zmiękną jeszcze na patelni
Sos do spagetti dla wege
Ja zawsze doprawiam sos jeszcze przed dodaniem brokułów, ale można też potem