Sos do zielonych szparagów

  • 2

Szparagi mają jedną podstawową wadę – sezon na nie trwa bardzo krótko! Dlatego śpiesz się i już dziś zrób sobie przyjemność, serwując zielone szparagi w towarzystwie pysznych sosów!

         
ocena: 5/5 głosów: 15
Sos do zielonych szparagów
fot. Fotolia
Pomysłów na szparagi jest multum – najczęściej jednak je gotujemy. Jeśli nie masz ochoty na większe kombinacje, możesz je po prostu zjeść z dodatkiem jajek, masła lub przygotowanego własnoręcznie sosu. Ostatnia opcja to świetny pomysł na efektowne danie, gdy przyjdą niezapowiedziani goście! Co więcej - aby przygotować szybką i smaczną przekąskę, wcale nie musisz ich gotować, gdyż szparagi - o czym nie wszyscy wiedzą - można jeść także na surowo!

Prosty sos do zielonych szparagów

Nie masz głowy do robienia skomplikowanych potraw? W takim razie ten sos z pewnością przypadnie Ci do gustu. Zrobisz go w kilka chwil, a efekt zadowoli nawet najwybredniejsze podniebienia!

1. Weź małe opakowanie twardego sera pleśniowego (rokpol, gorgonzola), ćwierć szklanki śmietany 18%, ząbek czosnku oraz sól i biały pieprz. (zamiast czosnku możesz użyć połowy małej cebuli)
2. Wlej do garnka śmietanę i dodaj do niej posiekany czosnek.
3. Gdy całość się podgrzeje, dorzuć pokruszony ser. Całość mieszaj do momentu jego całkowitego rozpuszczenia.
4. W momencie gdy sos zgęstnieje i nie będzie miał żadnych widocznych grudek, dodaj przyprawy. Wymieszaj i gotowe – możesz nim polać surowe, ugotowane lub podsmażone szparagi. Najlepiej smakuje oczywiście na ciepło!

Podpowiedź: Nie lubisz sera pleśniowego lub z różnych względów nie powinien występować w Twojej diecie? W takim wypadku możesz go wymienić na serek topiony.

Szparagi z sosem pomarańczowym
Fot. Fotolia

Jakie sosy wybierać?

Zielone szparagi mają bardzo wyrazisty smak, dlatego najlepiej komponują się z łagodnymi, nieco mdłymi sosami. Najpopularniejszym jest oczywiście sos berneński, który przygotowujesz z żółtek, octu i cebulki. Analogicznie równie dobrze będzie pasował sos holenderski, który kusi cytrynową nutą.

A skoro o cytrusach mowa: dobrym pomysłem jest także sos cytrynowy lub pomarańczowy. Mniej znaną opcją jest sos beszamelowy, częściej dodawany do warzyw, które następnie mają zostać zapieczone. Okazuje się jednak, że równie dobrze się sprawdza jako dodatek do ugotowanych szparagów. Jeśli lubisz naprawdę wyraziste smaki, możesz poeksperymentować z sosami na bazie różnych rodzajów musztard – od łagodnej, delikatesowej, po ostrą rosyjską lub sarepską. Efekty z pewnością będą zaskakujące i warte zapamiętania!

A może dip?

Najczęściej zielone szparagi podaje się z gotowanymi sosami, tworząc tym samym przekąskę na ciepło. Po co się jednak ograniczać? Równie dobrze sprawdzą się wszelkiego rodzaju dipy, w tym te na bazie jogurtu naturalnego. Wartą wypróbowania opcją jest bez wątpienia sos ziołowy – wystarczy, że do jogurtu dodasz posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek. Godne uwagi wydają się także dipy warzywne.

Oprócz tych bardziej zdumiewających, jak brokułowy czy kaparowy, możesz spokojnie sięgnąć po sos paprykowy. Zresztą – nawet najprostsza salsa pomidorowa będzie świetnym dodatkiem do zielonych szparagów, szczególnie tych ugotowanych. A szczerze mówiąc – czasem warto wyjść poza schemat i zaskoczyć swoje kubki smakowe!

Lubicie szparagi w takim wydaniu? Z jakim sosem najczęściej jecie szparagi? Macie swoje patenty na to proste, efektowne danie? Czekamy na Wasze sprawdzone propozycje i przepisy!