szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Sos dyniowy z papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny sos, który ma wszelakie zastosowanie. Można go używać jako sos do pizzy, dodatek do gołąbków lub gulaszy czy też do marynaty do kurczaka. Do kilku słoików dodałam gotową przyprawę do spaghetti i wyszedł pyszny pizzowy dodatek.

Sos dyniowy z papryką

Składniki:

Sos dyniowy z papryką

 

  • 3 kg. dyni
  • 1 kg. cebuli
  • 1 kg. czerwonej papryki
  • 2 łyżki soli
  • 70 dag. cukru
  • 3/4 szkl. octu
  • 1 op. oregano ( 2 łyżki)
  • 1 op. bazylii (2 łyżki)
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 70 dag. koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Sos dyniowy z papryką
Dynię, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać sól i gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną.

Następnie zmiksować i dodać przyprawy: bazylię, oregano, papryki, curry oraz ocet, cukier i koncentrat pomidorowy.

Gotować razem ok. 5 minut. Następnie przełożyć sos do słoików. Dobrze zamknąć i gotować w słoikach jeszcze ok. 15 minut.  

Tagi:

sos warzywa