Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos fasolowo- pomidorowy :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zainspirował mnie humus . Tamto z ciecierzycy - to z fasoli ale w sumie chodzi o wartości odżywcze roślin strączkowych.

Sos fasolowo- pomidorowy :

Składniki:

Sos fasolowo- pomidorowy :

 

  • 1 puszka fasoli ziarnistej w zalewie
  • 2 cebule ( duże )
  • 3 łyżki oleju
  • 15 dag ( ok. ) koncentratu pomidorowego 30 %
  • garść ziół ( koper, pietruszka )
  • cukier
  • papryka mielona
  • pieprz mielony
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego lub inna przyprawa do zup czy sosów do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji
  • czarnuszka

 

Sposób przygotowania:

Sos fasolowo- pomidorowy :
Cebule obrać , pokroić i usmażyć na złoto na oleju. Fasolę odcedzić. ( trochę odłożyć ) Podgrzać fasolę z cebulką , śmietanką i kostką bulionową .Włożyć do malaksera razem z pokrojonymi ziołami ( trochę zostawić do posypania ) , koncentratem i zmiksować na miazgę . Przelać do garnuszka i doprawić do smaku cukrem, pieprzem , papryka .
Podawać do makaronu jako danie wegetariańskie ( można w tym sosie podawać jajka na twardo , warzywa ) lub do kiełbasy na gorąco z pieczywem lub ziemniakami .
Dla dekoracji posypywać pozostawioną fasolką , ziołami i pokrojonymi pomidorkami i czarnuszką .