Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Sos grecki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podawać do pieczonych mięs oraz ryżu ugotowanego na sypko.

Sos grecki

Składniki:

Sos grecki

  • 30 dag dojrzałych pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego tymianku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Sos grecki

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Miąższ pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pomidory i tymianek. Popieprzyć i posolić. Dusić przez ok 15 min. Gotowy sos posypać natką pietruszki.

Redakcja poleca: