Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Sos grzybowy z suszonych opieniek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sos z suszonych opieniek jest bardzo aromatyczny i smaczny. Można go podawać do mięsa, placków ziemniaczanych lub krokietów.

Sos grzybowy z suszonych opieniek Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos grzybowy z suszonych opieniek

 

Sposób przygotowania:

Sos grzybowy z suszonych opieniek
Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Grzyby dokładnie opłukać, zalać wodą i moczyć przez 1-2 godziny. Następnie gotować do miękkości, dodać podsmażoną cebulę i zmiksować. Śmietanę wymieszać z odrobiną wody, mąką i przyprawą, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Sos grzybowy z suszonych opieniek
Grzyby dokładnie umyć i zamoczyć na 1-2 godziny
Sos grzybowy z suszonych opieniek
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę połączyć z ugotowanymi grzybami
Sos grzybowy z suszonych opieniek
Śmietanę wymieszać z mąką i przyprawą uniwersalną
Sos grzybowy z suszonych opieniek
Połączyć z sosem zamieszać zagotować przyprawić do smaku

Tagi:

przyprawy sosy