oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos holenderski wg oliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos podawać jako dodatek do zapiekanek.

Sos holenderski wg oliwkowa

Składniki:

Sos holenderski wg oliwkowa

 

  • 15 dag cebuli
  • sok z cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 3 żółtka
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa do zup w płynie do smaku

 

Sposób przygotowania:

Sos holenderski wg oliwkowa
Obraną cebulę opłukać, zalać niewielką ilością wody, dodać szczyptę soli i pieprzu. Ugotować do miękkości. Wywar przecedzić. Ubijając w naczyniu wstawionym do garnka z wrzącą wodą, dodawać do wywaru po jednym żółtku. Ubijać dalej, wlewając powoli stopione masło. Gotowy sos przyprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem, pieprzem i przyprawą.

Tagi:

zupa przyprawy