Lechu

Lechu

Szef Kuchni
[Przepisów: 54]

Sos imbirowo śliwkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na Sos imbirowo śliwkowy. Zrobić sakiewkę z gazy włożyć tam anyżek zawiązać, uprości to nam potem wyłowienie ...

Sos imbirowo śliwkowy

Składniki:

Sos imbirowo śliwkowy

 

  • 30 dag śliwek węgierek(mogą być mrożone),
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżka sosu sojowego,
  • 11/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki cukru
  • 1/4 łyżeczki nasion anyżku
  • 2 łyżki octu jabłkowego (lub winnego)
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos imbirowo śliwkowy
Zrobić sakiewkę z gazy włożyć tam anyżek zawiązać, uprości to nam potem wyłowienie anyżku z sosu. Śliwki umyć, usunąć pestki i pokroić na kawałki Czosnek zmiażdżyć.



Cebulę drobno posiekać. Śliwki, imbir, czosnek, sos sojowy, cukier, anyżek, sól i pieprz włożyć do rondelka i mieszając od czasu do czasu, gotować, aż śliwki się rozgotują (około 20 min). Jeśli trzeba, rozcieńczyć 2-3 łyżkami wody.



Wlać ocet i gotować bez przykrycia 10 min, aż sos będzie miał konsystencję keczupu. Następnie wyjąć anyżek i dodać dymkę

Tagi:

sosy śliwki