Strona główna Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

Sosy « poprzedni | następny »
Sarenka - Przepis na: Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 571
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Sos na gorąco, który doskonale pasuje do piersi z kaczki czy gęsi.


trudność: łatwe
czas:

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu - SKŁADNIKI:

  • jabłka - 3 duże,
  • cebula - 2 małe,
  • konfitura żurawinowa - 2 czubate łyżki,
  • wino czerwone - 1-2 łyżki,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek suszony - dałam 3 łyżki,
  • cukier lub miód - do smaku,
  • tłuszcz do smażenia - dałam łyżkę smalcu z kaczki.

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłko i chwilę podsmażyć, aż lekko zmięknie. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z piersią kaczki lub gęsi.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy Paprykowa pasta ajwar
Klasyczny sos borowikowy Indyjski sos do potraw Sos pigwowy do mięsa
Staropolski sos tatarski Sos wybitnie serowy Sos grzybowy - kurkowy
Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli Sos pieczarkowy na masełku

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane