Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos na gorąco, który doskonale pasuje do piersi z kaczki czy gęsi.

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

  • jabłka - 3 duże,
  • cebula - 2 małe,
  • konfitura żurawinowa - 2 czubate łyżki,
  • wino czerwone - 1-2 łyżki,
  • czosnek - 2-3 ząbki,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek suszony - dałam 3 łyżki,
  • cukier lub miód - do smaku,
  • tłuszcz do smażenia - dałam łyżkę smalcu z kaczki.

Sposób przygotowania:

Sos jabłkowo-żurawinowy do kaczki-drobiu

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Jabłka obrać i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę do lekkiego zrumienienia. Dodać jabłko i chwilę podsmażyć, aż lekko zmięknie. Przełożyć do rondla, dodać pół szklanki gorącej wody, sól i pieprz. Dodać drobniutko posiekany czosnek. Gotować bez przykrycia przez 10 minut. Dodać wino i konfiturę żurawinową. Gotować przez kolejne ok 10-15 minut, aż jabłka się rozgotują. Na koniec dodać majeranek i przyprawić do smaku. Podawać na gorąco z piersią kaczki lub gęsi.

Redakcja poleca: