Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Sos jarzynowy do mięsa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos jarzynowy podajemy do mięsa wołowego i wieprzowego.

Sos jarzynowy do mięsa

Składniki:

Sos jarzynowy do mięsa

 

Sposób przygotowania:

Sos jarzynowy do mięsa
Kroimy na krążki marchew, pietruszkę i cebulę. Podlewamy wodą w takiej ilości, aby pokryła ona jarzyny. Dodajemy liść laurowy, pieprz, nieco soli i octu, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Wywar odcedzamy do kubeczka. Miękkie warzywa obsmażamy na tłuszczu, dodając cukier i oprószając mąką. Następnie dodajemy wywar i gotujemy aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Przecieramy przez sito, dodajemy do smaku musztardę, sok z cytryny oraz śmietanę.

Tagi:

mięsa danie