marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos jogurtowo-musztardowy na zimno.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Jajka ugotować,zalać zimną wodą,obrać ze skorupek i białek,a żółtka rozgnieść i zmieszać z resztą składników,dosmaczyć.Przelać do sosjerki.

Sos jogurtowo-musztardowy na zimno.

Składniki:

Sos jogurtowo-musztardowy na zimno.

 

  • 1-2 duże opakowania jogurtu naturalnego,
  • 4 ugotowane żółtka,
  • 4 białka,
  • 5-6 łyżeczki musztardy francuskiej gorczycowej,
  • 4 łyżki pełne gęstej śmietany,
  • sok z cytryny,
  • łyżeczka soli,
  • pieprz ziołowy lub cytrynowy,ale szczyptę,
  • pęczek świeżego koperku.

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowo-musztardowy na zimno.
Jajka ugotować ok.10 min.,ostudzić pod kranem zimnej wody,obr-
-ać ze skorupek i białek,żółtka rozgnieść w miseczce z paroma łyżeczkami ostrej musztardy i gęstej śmietany,posiekać białka i dodać do reszty,zalać jogurtem naturalnym,skropić sokiem z cytryny,doprawić odrobiną soli i pieprzu ziołowego lub cytrynowego.Wymieszać i przełożyć do sosjerki lub półmiska do sosów.Posypać świeżym,siekanym koperkiem.Podawać sos do zimnej płyty i jajek na twardo.