edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Książka Kucharska: Co wrzucić na grilla?

Sos jogurtowy do grillowanego mięsa

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Szybki, wyraźny w smaku sos jogurtowy do grillowanego mięsa. Podałam go do szaszłyków z indyka i roladek z grillowanego bakłażana.

Sos jogurtowy do grillowanego mięsa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos jogurtowy do grillowanego mięsa

 

Sposób przygotowania:

Sos jogurtowy do grillowanego mięsa
Ogórka umyłam, osuszyłam, starłam na tarce z dużymi oczkami (razem ze skórką), posoliłam i odstawiłam na kilka minut. Przełożyłam na sito i odcisnęłam sok. Czosnek obrałam z łupinki. Koperek opłukałam, otrzepałam z wody i posiekałam. Jogurt przełożyłam do miseczki, dodałam do niego odsączone ogórki, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i posiekany koperek. Doprawiłam do smaku pieprzem, sokiem z cytryny i jeszcze odrobiną soli. Sos podałam do szaszłyków z indyka i roladek ryżowo bakłażanowych.
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa
Ogórki starłam na tarce z dużymi oczkami.
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa
Do jogurtu dodałam wszystkie składniki i przyprawy.
Sos jogurtowy do grillowanego mięsa
Sos dokładnie wymieszałam i doprawiłam do smaku.

Tagi:

mięsa danie