motorek70

motorek70

Złoty Ekspert
[Przepisów: 884]

Sos koperkowo-cebulowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki w przygotowaniu sosik

Sos koperkowo-cebulowy

Składniki:

Sos koperkowo-cebulowy

 

  • 2 szkl bulionu
  • 1 duża cebula
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki mąki
  • kucharek
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

Sos koperkowo-cebulowy
Obraną cebulkę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulkę, aby się zarumieniła. Jak cebulka jest rumiana dodajemy bulion i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie opłukany koper siekamy i dodajemy do gotującego się bulionu z cebulką. Doprawiamy do smaku kucharkiem i pieprzem. Mąkę rozprowadzamy w małej ilości wody i dodajemy do gotującego się sosu, aby zagęścić. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 2 min. aby mąka straciła surowy smak.