marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos kukurydziano-serowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sosy najczęściej podaje się do drugich dań,np.pulpetów i róż- -nego rodzaju makaronów. Polewa się nimi także lekko obgotowane na parze warzywa jak kalafior.

Sos kukurydziano-serowy

Składniki:

Sos kukurydziano-serowy

 

  • Puszka kukurydzy w zalewie,
  • 1/2 l.wody,
  • 1-2 kostki bulionu warzywnego,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 kostki sera topionego naturalnego lub ze szczypiorkiem,
  • łyżeczka kopiasta curry.

 

Sposób przygotowania:

Sos kukurydziano-serowy
Kukurydzę wywalić z puszki na miękkie sitko i odsączyć z zalewy. W średnim garnku lub rondelku z połową wody rozpuścić jedną lub dwie kostki bulionu warzywnego i pogotować na wolnym ogniu z 10 min. Następnie przetrzeć do tego garnka z bulionem kukurydzę przez sitko pałką, wlać szklankę śmietanki i dodać dwie kostki sera topionego z dodatkiem szczypiorku lub bez dodatków. Mieszać stale na małym ogniu z 15 min. Pod koniec wyłączyć i doprawić łyżeczką curry, zamieszać i spróbować. Soli nie trzeba dodawać, bo serki są dostatecznie słonawe. Przelać sos do sosjerek i podawać do pulpetów i makaronów.