pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos kurkowo-muszkatołowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

sos na bazie kurek z wyraźnym smakiem gałki

Sos kurkowo-muszkatołowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos kurkowo-muszkatołowy

 

Sposób przygotowania:

Sos kurkowo-muszkatołowy
Na patelni rozpuszczam smalec. Na gorący tłuszcz wrzucam kurki i przesmażam na małym ogniu. Po kilku minutach dodaję ząbek czosnku przekrojony po połowie, zalewam bulionem i smażę do momentu, aż cały wyparuje. Śmietanę mieszam z gałką. Gdy na patelni pozostaną same kurki bez wody wlewam śmietanę i całość mieszam. Uważam, aby nie zważyć śmietany. Sos jest gotowy do polania mięsa, placków ziemniaczanych lub innej potrawy. Ma wyraźny smak gałki muszkatołowej.
Sos kurkowo-muszkatołowy
Przesmażone kurki wraz z połówkami ząbka czonsku zalewam bulionem
Sos kurkowo-muszkatołowy
Smażę na średnim ogniu do momentu odparowania całości bulionu
Sos kurkowo-muszkatołowy
Śmietanę słdoką jak najwięcej procentową mieszam z gałką muszkatołową
Sos kurkowo-muszkatołowy
Tak przygotowany sos jest idealny do polania mięsa obiadowego