Sos kurkowy

Sosy « poprzedni | następny »
Babcia Halinka - autor przepisu Sos kurkowy offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2268
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos kurkowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Sos kurkowy: cebulę pokroić w kostkę, a następnie udusic na maśle do miękkości. Następnie dolać bulion...


danie wegetariańskie
trudność: średne
czas:

Sos kurkowy - SKŁADNIKI:

  • 300g kurek
  • 1/2 kostki masła
  • 5 cebul średniej wielkości
  • główka czosnku
  • 200 g śmietany 32%
  • 2 szklanki bulionu (z kostki rosołowej)

Sos kurkowy - PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w kostkę, a następnie udusic na maśle do miękkości. Następnie dolać bulion i przegotować.

Całość przelewamy do głębszego naczynia i miksujemy.

Kurki przebrać i oczyścić, a następnie przesmażyć na maśle połączyć w całość ze zmiksowaną cebulą. Do powstałego sosu dodać sparzoną śmietanę.

Sos kurkowy przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz maggi. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 min, aż odparuje woda z bulionu i sos zgęstnieje.

Sos kurkowy świetnie pasuje do makronu i mięs.



Komentarze do Sos kurkowy (strona 1 z 1)  
Gość

Amaleta
gość

2008-09-03 06:54
ten durny przepis bez czosnku jest na kazdym z mozliwych portali!! AAAAAAAAAA dajcie cos innego!
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Monika
gość

2008-09-05 21:52
Amaleta napisał(a):

ten durny przepis bez czosnku jest na kazdym z mozliwych portali!! AAAAAAAAAA dajcie cos innego!


dokladnie!!! Ten sam przepis kopiowany na okraglo....widac tylko jedna osoba wie jak zrobic sos z kurek, aaaah
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Monika :)
gość

2008-09-26 14:04
No to mój przepis, aczkolwiek wariacji na temat kurek nie może być zbyt wiele, z racji tego, że one najepsze są własnie ze śmietanA, zatem cóż.... pozostake li tylko przypraw innych uzywać.

Kurek tyle, ile kto lubi (im więcej, tym lepiej), dusimy je na maśle kilka minut. Dodajemy pół, lub więcej, w zależności od gustu i ilości kurek, pokrojonej w kosteczkę cebulki. Podsmażamy. Podlewamy niewielką ilością bulionu i dusimy te 15 minut do miękkości. Bulion prawie odparował, i bardzo dobrze. Wlewamy wtedy opakowanie śmietanki 18% z kartonika (musi być płynna). Doprowadzamy powoli do zagotowania, co spowoduje zgęstnienie sosu. Na sam koniec wrzucamy sporą garsć posiekanej natki pietruszki. Doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Jeśli ktoś lubi czosnek, spokojnie można go dodać, choćby granulowany.

Nigdy nie jadłam kurek podawanych inaczej, niż w śmietanie. Jadłam za to pizze z kurkami i wcale już nie były one takie smaczne. Jedynie kurki marynowane są równie dobre, chociaż bez śmietany, ale to już inna para kaloszy. Smacznego i pozdrawiam.
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

Martin Luther Kingkong
gość

2008-10-04 12:28
1. śmietanka to nie śmietana
2. kurki wspaniale łączą się z daniami jajecznymi: jajecznicą, omletem, frittatą

Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej Sos cytrynowy nie na słodko wg Buni Sos koperkowy najprostszy wg Buni
Naleśniki z mięsem mielonym i sosem duńskim Sos warzywny z indykiem do placków ziemniaczanych Sos pomidorowy do pizzy
Sos czosnkowy nie tylko do pizzy Mięsny sos do kopytek Sos koperkowy z cebulą
Wszechstronna pasta wielowarzywna Sos tatarski z kaparami Domowy orange curd
Dziś moderatorami są
zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane