marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos maderowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mąkę zrumienić w piekarniku,zmieszać ze stopionym masłem,rozprowadzić rosołem,dodać koncentrat,musztardę,bulion.Zagotować,dodać wino,doprawi

Sos maderowy.

Składniki:

Sos maderowy.

 

  • 4 dkg.masła,
  • 3 dkg.mąki,
  • 1/4 l.rosołu,
  • 2 dkg.koncentratu pomidorowego,
  • 2 dkg.musztardy,
  • 2 kieliszki wina madery,
  • 2-3 dkg.ekstraktu"rosół z kury",
  • pieprz,cukier,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Sos maderowy.
Mąkę zrumienić w piekarniku,zmieszać ze stopionym masłem,rozprowadzić rosołem,dodać koncentrat pomidorowy,musztardę,bulion z kury.Zagotować.Połączyć z winem,
doprawić do smaku solą,cukrem i pieprzem.Można dodać trochę masła.Sos podaje się do polędwicy,baraniny i również pasztetów.