szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

sos majonezowy z curry i chrzanem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny sos na zimno stanowi doskonały dip do chipsów i frytek

sos majonezowy z curry i chrzanem

Składniki:

sos majonezowy z curry i chrzanem

 

  • pół szklanki smietany gęstej
  • pół szklanki majonezu
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli czosnkowej
  • łyżeczka curry w proszku
  • łyżeczka chrzanu ze słoika
  • łyżka octu balsamicznego
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

sos majonezowy z curry i chrzanem
Wszystkie składniki połączyć ze soba i dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Sos jest doskonałym dipem do chipsów i jarzyn. Świetnie smakuje też z frytkami i innymi daniami smażonymi w głębokim tłuszczu. Curry można też zastąpić mieloną słodką papryką. Zależy kto co lubi. Ja polecam wersję z curry bo dodaje trochę egzotyki.