Edyta2002

Edyta2002

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 196]

Sos maltański Edyta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Bardzo go lubię do indyka...

Sos maltański Edyta

Składniki:

Sos maltański Edyta

 

  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki porto (może być czerwone wino pólslodkie)
  • 1 lyżka miodu
  • 1 lyżka galaretki porzeczkowej
  • 1/4 lyżeczki imbiru
  • 4 lyżki startego świeżego chrzanu
  • sól

Sposób przygotowania:

Sos maltański Edyta
Pomarańczę i cytrynę wyszorować, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Wino wlać do rondelka, dodać soki i startą skórkę, miód i galaretkę oraz sól i imbir. Dobrze wymieszać. Zagotować i wystudzić. Do przestudzonego soku dodać starty chrzan i dokladnie wymieszać. Rondelek przykryć wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Sos ten można podawać na cieplo do pieczonego drobiu jak i na zimno...