Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Sos marchewkowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczna marchewka jako dodatek do 2 dania

Sos marchewkowy

Składniki:

Sos marchewkowy

 

  • 1,5-2kg marchewki
  • 2 duze cebule
  • 2 szklanki wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 0,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki smietany 30%
  • 2-3 łyżki mąki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Sos marchewkowy
Marchewki obieramy i kroimy w zgrabną kostkę, dodajemy do niej kostke rosołową, wlewamy wode i dodajemy masło - nastawiamy na gaz i gotujemy. Obrana cebule kroimy w kostkę i po pół godzinie od zagotowania się marchewki ją dodajemy - warzywa gotujemy do miękkości, po tym czasie dodajemy śmietankę zmieszaną z mąką, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze troche aż sosik zgęstnieje. Marchewke podajemy do obiadu jako sos i surówka w jednym. Uwielbiam również jeść samą marchewkę.