aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sos marchewkowy na udkach i serduszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo szybki i sprytny do przygotowania sos, a to dla tego że użyłam do niego składników z rosołu. Bardzo często przygotowuję takie szybkie sosy i są naprawdę pyszne.

Sos marchewkowy na udkach i serduszkach Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sos marchewkowy na udkach i serduszkach

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 300 g serduszek drobiowych
  • 3 marchewki
  • 300 ml śmietany
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • Kucharek

Sposób przygotowania:

Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Z rosołu wyjmujemy miękkie udka z kurczaka i serduszka oraz marchewki. Wszystkie składniki zostawiamy do ostygnięcia. Mięso z udek oddzielamy od kości a serduszka kroimy na pół lub na ćwiartki. Marchewki kroimy w plasterki.

Do rondelka wrzucamy serduszka i marchewki zalewamy je wodą i zagotowujemy. W kubku mieszamy śmietanę z mąką i powoli wlewamy do rondelka intensywnie mieszając.

Przyprawiamy kucharkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem, delikatnie mieszamy i wrzucamy mięso z kurczaka.

Tak przygotowany ekspresowy sos mięsno marchewkowy możemy podawać z kaszami lub daniami z ziemniaków. 
Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Ostygnięte mięso z udek oddzielamy od kości.
Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Serduszka kroimy na pół lub na ćwiartki.
Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Marchewki kroimy w plasterki o grubości ok. 8 mm.
Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Do rondelka dajemy marchewki z serduszkami i podlewamy wodą. Zagęszczamy śmietaną z mąką i przyprawiamy.
Sos marchewkowy na udkach i serduszkach
Na koniec dodajemy kawałki udka i lekko mieszamy.

Tagi:

marchewka