marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Sos mięsno-pomidorowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mięso mielone posiekać i obsmażyć na oleju,dodać pieczarki pok- -rojone,obsmażyć.Zalać wodą,dodać pomidory,zamieszać i dusić 20-30 min.

Sos mięsno-pomidorowy.

Składniki:

Sos mięsno-pomidorowy.

 

  • 80 g.mielonego mięsa drobiowego lub wieprzowego,
  • puszka pomidorów,
  • kilka dużych pieczarek,
  • 500 ml.wody,
  • 8 g.mąki i wody zimnej na zawiesinę,
  • pieprz,
  • kostka rosołowa,
  • sól,
  • olej do smażenia,
  • śmietana 18%.

Sposób przygotowania:

Sos mięsno-pomidorowy.
Mięso mielone gotowe posiekać i obsmażyć na rozgrzanym oleju,
dodać pokrojone w talarki pieczarki,przesmażyć 4-5 min.Potem
zalać wodą,dodać osączone i pokrojone pomidory z puszki,zamie-
-szać,posolić,dodać jedną kostkę rosołową pokruszoną.Dusić pod przykryciem z ok.20-30 min na małym ogniu.Pod koniec zrobić zawiesinę z wody i mąki,zamieszać,doprawić pieprzem i dolać śmietany i spróbować,czy sos już dobry na ostrość.Podawać do
makaronów lub kus-kus.

Tagi:

mięso