Sos mięsny

Sosy « poprzedni | następny »
beatkaa153 - Przepis na: Sos mięsny offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 544
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Sos mięsny
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Bardzo dobry sos do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.


trudność: łatwe
czas:

Sos mięsny - SKŁADNIKI:

  • 70 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
  • 2 łyżki oleju
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa mięsna

Sos mięsny - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos mięsny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos grzybowy - kurkowy Szybki keczup domowy z pomidorów malinowych Konfitura z czerwonej cebuli
Sos pieczarkowy na masełku Sos śmietanowo-serowy z mięsem mielonym Grzyby duszone w śmietanie
Bardzo pikantny sos pomidorowy Sos beszamelowy Domowy pomidorowy ketchup
Domowy ketchup z czosnkiem Sos ze świeżych pomidorów Sos z jogurtu naturalnego

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane