Sos mięsny

Sosy « poprzedni | następny »
beatkaa153 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 543
zdjęcia: 1 z 1
Sos mięsny
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Bardzo dobry sos do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.


trudność: łatwe
czas:

Sos mięsny - SKŁADNIKI:

  • 70 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
  • 2 łyżki oleju
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa mięsna

Sos mięsny - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos mięsny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos ze świeżych kurek Sos grzybowo-śmietanowy Sos ze świeżych podgrzybków
Jogurtowy sos z zielonym pesto Sos a'la vinegret do sałatek Sos pomidorowy z dynią
Sos pomidorowy do słoików a’la ketchup Sos potrawkowy wg Babci Florentyny Domowy sos czosnkowy
Sos mięsno - dyniowy do makaronu Gulaszowe z indyka w lubczykowym sosie Kotlety z mielonego z ryżem + sos grzybowy

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane