Sos mięsny

Sosy « poprzedni | następny »
beatkaa153

Srebrny Ekspert
Przepisy: 545
zdjęcia: 1 z 1
Sos mięsny
oceń:  
ocena: 3/5
głosów: 3

Bardzo dobry sos do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.


trudność: łatwe
czas:

Sos mięsny - SKŁADNIKI:

  • 70 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub schab)
  • 2 łyżki oleju
  • 7 dużych pieczarek
  • 1 łyżka mąki
  • czosnek granulowany
  • cebula
  • sól, pieprz
  • kostka bulionowa mięsna

Sos mięsny - PRZYGOTOWANIE:

Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy czosnkiem granulowanym ewentualnie czosnkiem roztartym ze solą. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie mięso kroimy na porcje i podsmażamy na gorącym oleju. Przekładamy do rondla i zalewamy przygotowanym z kostki mięsnej bulionem (tak, by zakrył mięso). Stawiamy na małym ogniu i dusimy. Pieczarki myjemy i kroimy na dość grube plastry lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na odrobinie tłuszczu. Dodajemy pieczarki i chwilę podsmażamy i dodajemy do mięsa. Doprawiamy do smaku. Jedną porcje mięsa rozdrabniamy widelcem (ewentualnie kroimy nożem) i dodajemy z powrotem do sosu. Pozostałe mięso wyjmujemy. Jeśli chcemy, by sos był bardziej zawiesisty, łyżkę mąki rozprowadzamy wodą bądź śmietaną i dodajemy do sosu. Chwilę gotujemy. Sos jest bardzo dobry do kopytek, klusek śląskich i klusek na parze.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Sos mięsny  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Sosy
Sos pomidorowy z serkiem Pulpety w słonecznikowym sosie z makaronem Sałatka z sosem limonkowo- jogurtowym
Lemon curd, krem cytrynowy Dip z sosem sojowym Dip z przyprawą gyros
Dip czosnkowo- orzechowy Sos pieczarkowy Sos z podsmażaną cebulką i zrazami
Lekki sos na maśle  Domowy sos do pizzy Pyszny sos grzybowy

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane