Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Sos mięsny do makaronu wg Buni ;

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Inspirowany oryginalnym sosem bolognese - zrobiony tak jak nam smakuje i z takich składników jakie mam pod ręką

Sos mięsny do makaronu wg Buni ;

Składniki:

Sos mięsny do makaronu wg Buni ;

 

  • 25 dag mięsa mielonego ( wołowe z wieprzowym )
  • 2 cebule czerwone
  • 2 cebule białe
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 dag koncentratu pomidorowego 30 %
  • 4 łyżki oleju z pestek winogron ( olej nie oliwa bo oliwy nie lubię )
  • 2 łyżki przyprawy ,, Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem "
  • 1 łyżka cukru
  • pieprz mielony
  • oregano
  • tymianek
  • papryka mielona
  • maggi
  • 1 kostka bulionu wołowego
  • 3 szklanki wody
  • garść pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Sos mięsny do makaronu wg Buni ;
W ganku o grubym dnie rozgrzać olej .Wrzucić zmiażdżony czosnek i pokrojoną drobno cebulę , posypane cukrem . Smażyć mieszając aż sie zeszkli. Dołożyć mięso . Podsmażać je rozdrabniając w trakcie smażenia widelcem na małe grudki. Smażyć ok 10 minut mieszając by mięso sie zarumieniło. Zalać wodą . Dodać przecier pomidorowy, kostkę bulionową , suszone pomidory .Dusić na małym gazie ponad godzinę aż mięso sie rozgotuje a sos odparuje do połowy objętości . Doprawić sos do smaku oregano, tymiankiem , pieprzem, papryką , maggi . Wsypać połowę natki pietruszki .Wymieszać . Makaron z którym ten sos podajemy ugotować al dente .Odcedzić. Wrzucić do sosu , wymieszać i podawać na głębokich talerzach posypany natką pietruszki . Tym razem ugotowałam makaron razowy penne .