Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Na herbatkę to tylko do Buni

Sos miętowy wzorowany na angielskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

W kuchni angielskiej używany podobnie jak ketchup . Podawany szczególnie do jagnięciny . Robię go po swojemu bo gotowy mi nie odpowiada .

Sos miętowy wzorowany na angielskim

Składniki:

Sos miętowy wzorowany na angielskim

 

  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki usiekanej umytej ( bez ogonków ) świeżej mięty
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szklanka octu winnego ( może być jabłkowy )
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

 

Sposób przygotowania:

Sos miętowy wzorowany na angielskim
Zagotować wodę , ocet, cukier , sól i pieprz. Wrzucić posiekaną miętę . Gotować 3 minuty. Dokładnie zmiksować. Włożyć do bardzo małych słoiczków i pasteryzować 10 minut. Piszę ,żeby włożyć do małych słoiczków ponieważ używam go mało na jeden raz .Jeśli jednak ktoś lubi jadać go tak jak robią to Anglicy to można zaprawiać większe ilości.

Tagi:

beza bezy