jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Sos niedźwiedzi z kopytkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szczególnie wiosną warto jeść świeży czosnek niedźwiedzi , gdyż jest bardzo zdrowy. Sos przygotowany z czosnkiem niedźwiedzim świetnie smakuje zarówno z makaronem jak i kopytkami.

Sos niedźwiedzi z kopytkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos niedźwiedzi z kopytkami

na kopytka:

na sos

Sposób przygotowania:

Sos niedźwiedzi z kopytkami
Ziemniaki zmiel lub przeciśnij przez praskę wprost do miski, dodaj jajo, mąkę pszenną i i szczyptę soli. Jesli ziemniaki (np młode) zawieraja mało skrobi dodaj czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Wyrób ciasto. Wmieszaj dokładnie.

Przykryj ciasto ściereczką i zajmij się sosem. Nastaw wodę do gotowania kluseczek

Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno. Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi. Dodaj posiekana drobno cebulę - zeszklij ją. Na końcu dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi i śmietankę.

Zagotuj sos. Zagęść go mąką wymieszaną z odrobiną wody. Dopraw do smaku solą i świezo zmielonym pieprzem, zestaw z ognia.

Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia. Podawaj kopytka z sosem niedźwiedziem udekorowane kwiatami czosnku.
Sos niedźwiedzi z kopytkami
Pokrój boczek w kostkę. Smaż boczek na patelni do chwili aż będzie rumiany a tłuszcz się wytopi.
Sos niedźwiedzi z kopytkami
Umyj , osusz liście czosnku po czym posiekaj je drobno.
Sos niedźwiedzi z kopytkami
Uformuj z ciasta na kluski wałeczki, pokrój skośnie w romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut od wypłynięcia.

Tagi:

kopytka kluski