gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Sos pieczarkowo jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To kolejna moja propozycja na pyszny sos, pieczarki z jabłkiem i sokiem jabłkowym. Zapewniam ze smakuje pysznie.

Sos pieczarkowo jabłkowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos pieczarkowo jabłkowy

 

  • pieczarki około 50 dkg
  • 2 szt cebula biała
  • 2 szt jabłka
  • sok jabłkowy 250 ml
  • śmietana 12% 250 ml
  • natka pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • przyprawa uniwersalna
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowo jabłkowy

1

Sos  pieczarkowo jabłkowy
Pieczarki obieramy ze skórki kroimy w grubsze plastry.

Pieczarki kroimy w grubsze plasterki.

Cebulę też kroimy w kostkę.

2

Sos  pieczarkowo jabłkowy
Najlepiej do sosu wziąć jabłka twarde i kwaśne.

Jabłka obieramy ze skórki kroimy w kostkę.

3

Sos  pieczarkowo jabłkowy
Do pieczarek można wlać trochę więcej soku

Na patelni rozgrzewamy olej albo masło dajemy pieczarki i podsmażamy.

Do podsmażonych pieczarek dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.

4

Sos  pieczarkowo jabłkowy
Jeżeli chcemy aby sos był rzadszy to wlewamy trochę wody albo soku jabłkowego.

Do pieczarek wlewamy sok jabłkowy doprawiamy nakrywamy i chwilę gotujemy.

5

Sos  pieczarkowo jabłkowy
Śmietanę można wymieszać z łyżką mąki

Na koniec do sosu wlewamy śmietanę i dodajemy posiekaną natkę pietruszki.


POLECAM!!!


Tagi:

sos pieczarki