kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sos pieczarkowy z tego przepisu robię dosyć często. Świetnie komponuje się nie tylko z ziemniakami, ale i makaronem czy ryżem.

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
Pieczarki umyć, pokroić w ósemki lub w cienkie plasterki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, a następnie pieczarki. Smażyć około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

Gdy woda z pieczarek odparuje, przyprawić do smaku solą, pieprzem, przyprawą warzywną oraz dodać kostkę grzybową. Przykryć pokrywką i dusić około 15 minut.

Następnie dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną oraz wodą (najlepiej w 0,5 l garnuszku). Całość gotować jeszcze 5 minut, mieszając.  



Tagi:

sos pieczarki