Babcia Teresa

Babcia Teresa

Kucharz
[Przepisów: 7]

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Świetny sos do placków ziemniaczanych i nie tylko...

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

 

  • 70 dag pieczarek
  • 2 łyżeczki masła
  • 1 łyżeczka kopiata margaryny
  • 1 cebula
  • 1 łyżki łyżka kopiata koperku zielonego (może być suszony)
  • 1 łyżka kopiata natki pietruszki ( może być suszony)
  • 1/2 torebki sosu pieczarkowego np. Winiary
  • 1/2 torebki zupy borowikowej lub sosu borowikowego
  • 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy
W brytwance zagotować wodę z cebulą pokrajaną w kostkę. Pieczarki umyć, pokroić na kawałeczki, rzucić na patelnię z łyżeczką margaryny i łyżeczką masła. Smażyć na średnim ogniu aż odparuje woda z pieczarek i kawałeczki pieczarek lekko się przypieką. Przełożyć pieczarki do brytwanki (wody z cebulą) i niech kipi 10-15 min.Potrprawić sosami/zupami w/w z łyżeczką mąki ziemniaczanej i niech kipi 7 min. Wrzucić koperek, pietruszkę i łyżeczkę masła, zamieszać, wyłączyć i jeść. Smacznego:)

Tagi:

zupa sosy