Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2268]

Książka Kucharska: Jaja, przystawki i dodatki na Wielkanoc

Sos pieczarkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Pieczarki oczyścić, pokroić w niezbyt cienkie plasterki i podsmażyć na 1 łyżce

Sos pieczarkowy

Składniki:

Sos pieczarkowy

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy

Pieczarki oczyścić, pokroić w niezbyt cienkie plasterki i podsmażyć na 1 łyżce masła. Drugą łyżkę masła roztopić w rondelku, dosypać mąkę i nie rumienić zapienić. Mleko wymieszać z bulionem i wlać zimne na gorącą zasmażkę. Zagotować stale mieszając i gotować jeszcze ok. 5 minut, następnie wrzucić pieczarki i jeszcze ok. 3 minut gotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.