szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Sos pieczarkowy na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny sos pieczarkowy na mleku z dodatkiem koperku pasuje zarówno do ziemniaków jak i do kasz czy makaronów.

Sos pieczarkowy na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pieczarkowy na mleku

 

 

Sposób przygotowania:

Sos pieczarkowy na mleku
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Pieczarki dodajemy do cebuli i dusimy aż zmiękną i puszczą soki. Wlewamy szklankę mleka, mieszamy i podgrzewamy. W drugiej szklance mleka rozprowadzić makę i wlac powoli na patelnię ciągle mieszając, aby nie było grudek. Podgrzać do wrzenia. Dodać posiekany koperek i doprawić sola i pieprzem.
Sos pieczarkowy na mleku
Etap 1 Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki
Sos pieczarkowy na mleku
Etap 2 Na patelni podsmażamy pokrojona cebulkę
Sos pieczarkowy na mleku
Etap 3 Dodajemy pieczarki i dusimy aż zmiękną
Sos pieczarkowy na mleku
Etap 4 Dolewamy mleko i doprawiamy do smaku