Sos piekielny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wersja którą podaję była przeze mnie wypróbowana, możesz komponować inaczej, dowolnie (np. dodając nieco utartego jabłka lub świeżego imbiru

Sos piekielny

Składniki:

Sos piekielny

 

  • 10-20(¹) ząbków czosnku;
  •  3-4 papryki czerwone lub żółte;
  • ½ –1(²) łyżeczki „Pasty chili” lub łyżeczka mielonego chili, ew. pieprzu chayenne;
  • 2 pomidory;
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru;
  •  1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej;
  • 2 cebule wielkości jaja kurzego;
  • 150 ml majonezu (można więcej);
  • 50 -100ml (³)śmietany kwaśnej, gęstej;(można użyć jogurt naturalny);
  • sól.
  • _______________________________________
  • (¹)- jeśli jesteś smakoszem czosnku to 20 ząbków;
  • (²)- rzecz gustu, lepiej po spróbowaniu dodać, niż ..."gasić ogień";
  • (³)- sos "łagodnieje" przy większej ilości śmietany ale także jest  rzadszy.

Sposób przygotowania:

Sos piekielny
Pomidory i paprykę  pozbaw skórki i nasion.
Nie musisz papryki opalać, ja stosuję cięcie wzdłuż na paski szer. 1 cm, ostry wąski i "miękki" nóż,  paski papryki kładę na deseczkę i "odfiletowuję" od skórki cały miąższ.
Pierwsza próba może być nie udana, nie zniechęcaj się, to łatwe.
Wszystkie składniki porządnie zmiksuj (oprócz śmietany!!) na jednolitą papkę wymieszaj z majonezem, dopraw solą.
Wstaw do schłodzenia.. 
 Musi postać min 24 godziny, dopiero przed podaniem do stołu dodaj śmietanę i wymieszaj razem. Jeśli nie przewidujesz spożycia od razu podziel na dwie- trzy części i proporcjonalnie dodaj śmietanę.

Podaj do mięs zimnych, i ciepłych, grilla, fondue, serów, krewetek, jak również do „Klusek smażonych Trzy Zboża”

Tagi:

sosy