szeryl23

szeryl23

Szef Kuchni
[Przepisów: 34]

Sos pomarańczowy.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos jest pyszny i idealnie nadaje się do kaczki,polecam.

Sos pomarańczowy.

Składniki:

Sos pomarańczowy.

  • 1 dorodna pomarańcza
  • 1 łyżka cukru lub miodu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Sos pomarańczowy.

Obieramy pomarańcze .Ze skórki usuwamy dokładnie białą wewnętrzną warstwę ,resztę kroimy w cienkie paseczki i zalewamy wrzątkiem .Skrapiamy cukier octem i musimy go skarmelizować .Rozprowadzamy to wszystko bulionem jeśli nie mamy bulionu warzywnego możemy użyć taki z kostki ,dodajemy połowę skórki pomarańczowej i gotujemy na silnym ogniu przez około kilka minut .Dolewamy sok z cytryny i pomarańczy ,wrzucamy resztę skórki pomarańczowej ,dobrze mieszamy i podgrzewamy .Podajemy gorący szczególnie do mięs idealny do kaczki.