dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Sos pomidorowo-koperkowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Szybki i prosty w przygotowaniu.

Sos pomidorowo-koperkowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos pomidorowo-koperkowy

 

  • 1 łyż mąki
  • 1 łyż masła
  • 1 szkl bulionu
  • 1 łyż koncentratu pomidorowego
  • sól
  • cukier
  • 1/2 szkl śmietany 12%
  • 1 łyż posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowo-koperkowy
Mąkę wsypujemy do rondelka i chwilę podgrzewamy. Dodajemy masło i cały czas mieszając doprowadzić do lekkiego zrumienienia. Następnie wlewamy zimny bulion i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy koncentrat oraz sól i cukier do smaku. Na koniec wlewamy śmietanę i dodajemy koperek. Cały czas mieszając chwilę podgrzewamy. Smacznego.
Sos pomidorowo-koperkowy
Mąkę chwilę podgrzewamy w suchym rondelku.
Sos pomidorowo-koperkowy
Mąkę rozprowadzamy bulionem cały czas mieszając aby nie powstały grudki.
Sos pomidorowo-koperkowy
Do sosu dodajemy koncentrat oraz sól i cukier do smaku.