pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Sos pomidorowy do gołąbków.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

gęsty, warzywno pomidorowy sos do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy do gołąbków.

 

  • cebula 1
  • kapusta młoda 1 środek
  • czosnek ząbek 1
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier ½ łyżki
  • koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
  • pomidory krojone 390g
  • masło 2 łyżki
  • marchewka 1
  • bazylia 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy do gołąbków.
Cebulę kroimy w kosteczkę. Marchew w ćwierć plasterki, zaś czosnek drobno siekamy. Do wody (najlepiej jakby była po gotowanej kapuście) wrzucamy nieużyty na gołąbki środek z młodej kapusty, ten z małymi listkami. Wsypujemy pokrojone warzywa. Dodajemy jeszcze koncentrat oraz przecier. Przyprawiamy solą oraz cukrem. Mieszamy i garujemy w szybkowarze na II stopniu przez około 10 minut. Następnie dorzucamy masło oraz bazylię. Jeszcze chwilkę trzymamy na ogniu w odkrytym garnku, aby odparować wodę i zagęścić sos. Całość miksujemy blenderem na jednolitą masę. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowane gołąbki.
Sos pomidorowy do gołąbków.
Składniki na sos kroimy w malutką kosteczkę
Sos pomidorowy do gołąbków.
Do szybkowaru wrzucamy składniki oraz pomidory krojone
Sos pomidorowy do gołąbków.
Garujemy kilknaście minut na najwyższym stopniou szybkowara
Sos pomidorowy do gołąbków.
Na koniec miksujemy wszystko blenderem