dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Sos pomidorowy do pizzy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Aromatyczny sos ze świeżych, dojrzałych pomidorów – podstawa dobrej pizzy. Porcja na cztery blaty o średnicy 25 cm lub jedną dużą blachę.

Sos pomidorowy do pizzy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos pomidorowy do pizzy

 

  • 1/2 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej włoszczyzny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy do pizzy
Obrany czosnek i cebulę wrzucam do blendera, dokładam umyte pomidory (wcześniej wycinam twarde gniazda) i miksuję. Płynną masę przelewam do płaskiego rondla, dodaje oliwę, wino, po pół łyżeczki soli i pieprzu, dużą łyżkę suszonego oregano, łyżeczkę suszu z włoszczyzny i 2-3 szczypty cukru. Całość doprowadzam do wrzenia, a następnie gotuję na średniej mocy przez ok. 20 minut, sos powinien lekko zgęstnieć, ale nie za bardzo, żeby łatwo rozprowadzał się po cieście.
Sos pomidorowy do pizzy
Składniki sosu miksuję i redukuję w szerokim rondlu do uzyskania odpowiedniej konsystencji