oliwkowa

oliwkowa

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 321]

Sos pomidorowy francuski wg oliwkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny sosik pomidorowy francuski...

Sos pomidorowy francuski wg oliwkowa

Składniki:

Sos pomidorowy francuski wg oliwkowa

 

  • 3 łyżki pasty pomidorowej
  • 3 szt cebule
  • 1 średniej selera
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • papryka w proszku do smaku
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy francuski wg oliwkowa
Obrane i dokładnie opłukane cebule oraz seler zalać wodą, ugotować do miękkości. Gdy miękkie, przetrzeć przez sito, połączyć z pastą pomidorową i masłem. Przyprawić do smaku solą, cukrem i papryką. Wykorzystywać na zimno lub na gorąco do wszelkich potraw z tym, że gdy podaje się na zimno, zamiast masła dodaje się oliwę.