Sos pomidorowy po hiszpańsku

         
ocena: 3/5 głosów: 3

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miaższ pokroić w kostkę. Czosnek

Sos pomidorowy po hiszpańsku

Składniki:

Sos pomidorowy po hiszpańsku

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy po hiszpańsku
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, miaższ pokroić w kostkę. Czosnek przecisnać przez praskę, zeszklić w 1 łyżcerozgrzanego tłuszczu. Dodać pomidory, pokruszoną bułkę, ocet i sproszkowaną paprykę. Dusić na wolnym ogniu do momentu uzyskania konsystencji niezbyt gęstego sosu. Całosć przetrzeć przez sito. Do sosu małymi porcjami wlwać ciągle mieszając pozostałą oliwę. Przyprawić solą i pieprzem. Nadal mieszając chwilę podgrzewać. Podawać do ryb i mięs z rusztu.