aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sos pomidorowy z mięsem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pikantny sos pomidorowy przyrządzony na mięsie mielonym. Uwielbiany jako sos do spaghetti, kaszy gryczanej lub ryżu.

Sos pomidorowy z mięsem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos pomidorowy z mięsem

 

  • 40 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, pieprz
  • Vegeta

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z mięsem
Obieramy cebulę i kroimy w kosteczkę. W rondelku rozgrzewamy oliwę, na gorącą wrzucamy cebulę i smażymy 2 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem i Vegetą i dusimy kolejne 5 minut. Rondelek z mięsem zalewamy 0,5 l wody i doprowadzamy do wrzenia. W kubeczku rozprowadzamy koncentrat pomidorowy z odrobiną wody i wlewamy go do naszego mięsa. Dokładnie mieszamy. Gotujemy 2 minuty. W tym czasie w kubku rozprowadzamy mąkę ze śmietaną odrobiną wody, tak aby nie było grudek. Wlewamy do naszego sosu, mieszamy energicznie. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze 5 minut co chwilę mieszając. Gotowy sos możemy użyć do spaghetti, lub innego makaronu, jako sos do gołąbków lub kaszy gryczanej.
Sos pomidorowy z mięsem
W rondelku przesmażamy cebulę, następnie dodajemy do niej mięso mielone.
Sos pomidorowy z mięsem
Po krótkim duszeniu całość zalewamy wodą.
Sos pomidorowy z mięsem
W kubku rozprowadzamy wodą koncentrat pomidorowy i wlewamy do do sosu.
Sos pomidorowy z mięsem
Następnie sos zagęszczamy mąką i śmietaną.

Tagi:

mięso