Sos proszę

Dopełnia smak potrawy tak, jak przyprawy. Dzięki niemu nawet najprostsze danie może zachwycać. Oto kilka pomysłów na sosy.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sos proszę
Sosy stanowią idealnie uzupełnienie przeróżnych dań. Mogą wyostrzać smak niektórych potraw. Poza tym dzięki odpowiednio dobranemu sosowi dany smakołyk może smakować zupełnie inaczej niż dotychczas. Doskonale uzupełnia dania mięsne, makarony, kasze, ryż, jak również potrawy z ryb czy warzyw oraz zapiekanki lub nawet przekąski. Klucz do sukcesu tkwi jednak w odpowiednim wyborze sosu do potrawy.  

Jak wybrać sos?

Zazwyczaj ostre sosy stanowią dodatek do dań o smaku łagodnym. Choć oczywiście można odstąpić od tej reguły. Przykładowo delikatne mięso z piersi z kurczaka najlepiej będzie komponować się z sosem, w którym zostało upieczone. 

Drób zazwyczaj podaje się z sosem holenderskim, pietruszkowym, koperkowym.

Smak warzyw natomiast wzbogacą sosy na bazie mleka. Do kasz najlepiej pasować będą sosy grzybowe, pieczarkowe.  

Gorący czy zimny?

Przede wszystkim warto pamiętać o jednej zasadzie – do dania ciepłego można dodać zarówno sos ciepły, jak i zimny. 

Sos zimny

Zazwyczaj jego bazę stanowi majonez. Można je zagęszczać śmietaną, przecierem z warzyw lub owoców, żółtkiem jaj (surowym lub gotowanym) z dodatkiem oleju. Idealnym dodatkiem są do nich zioła. 

Sos ciepły

Zagęszczany jest najczęściej mąką, niekiedy z dodatkiem żółtka. Niektórzy zamiast tego wybierają przecier warzywny lub owocowy. Do ciepłych sosów można dodawać m.in. żółtka, śmietanę, zioła.  

Pomysły na sosy zimne

Jednym z popularniejszych sosów, który jest dobrym dodatkiem do różnych sałatek, surówek warzywnych, jak również makaronów, jest sos czosnkowy. Jest bardzo łatwy do przygotowania. Wystarczy rozgnieść kilka ząbków czosnku, dodać soli, pieprzu, oliwy z oliwek lub oleju, troszkę soku z cytryny. Można uzupełnić go również żółtkiem jajka.  

Oto inne propozycje zimnych sosów:
*chrzanowy z musztardą – polecany do mięs, jaj, ryb.Potrzebować będziesz pasteryzowanej śmietany, chrzanu do starcia,musztardy, 2 jaj (ugotować na twardo), kwaśnego jabłka, soli, cukru, sokuz cytryny.
* Czosnkowy z musztardą – pasuje do mięs, jaj, ryb.Składniki: musztarda, czosnek, żółtko ugotowane na twardo, oliwa (może być też olej sojowy), cukier, śmietana.
* Angielski – idealny do mięs. Potrzebować będziesz do jego wykonania galaretki porzeczkowej, cytryny, pomarańczy, czerwonego wytrawnego wina, cukru, musztardy, cebuli, czerwonej papryki w proszku. Pomysły na sosy ciepłeZacznijmy od sosu grzybowego, który jest idealnym dodatkiem d makaronów, kasz, ryżu, placków, klusek śląskich. Do jego przygotowania potrzebować będziesz suszonych grzybów (eksperci polecają prawdziwki), cebuli, masła, mąki, śmietany, soli, pieprzu, natki pietruszki.  A oto nasze inne propozycje:
* sos husarski – dodaje się go do gotowanych mięs oraz pieczeni wołowej. Do jego przygotowania potrzebne będą: marchewka, seler, cebula, pietruszka, bazylia, liść laurowy, oliwa, wino, chrzan, czosnek, pomidor, cukier, sól, pieprz.
* sos mleczny – podaje się go z ugotowanymi warzywami. Przygotowuje się go z mąki, mleka, tartego żółtego sera z dodatkiem soli i pieprzu.
* sos koperkowy – warto dodać go do gotowanej cielęciny, ryb drobiu. W jego skład wchodzą: posiekany koper, żółtko, sól, mąka, mleko.