Sos sambal oelek

Najprawdopodobniej najostrzejszy sos na świecie.

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Sos sambal oelek
Sos Sambal Oelek (czytaj: sambal ulek, oelek-kamienny moździerz) to oryginalny, czerwony indonezyjski sos, gęsty rodzaj przecieru, pasta, najprawdopodobniej najostrzejszy sos na świecie. Jest gęstszy niż meksykańska salsa. Sporządzany jest z dojrzałych czerwonych papryczek chili, które dodatkowo są zaprawiane octem winnym, kminkiem, solą i cukrem (ewentualnie limonką). Dzięki temu ma intensywny, bardzo ostry, kwaśno-słony smak.

Stosuje się go praktycznie do wszystkiego. Często stosowany jest jako zamiennik chili. Sambal jest obowiązkowym sosem w każdej indonezyjskiej kuchni a jego popularność można porównać do popularności soli w Europie. Bardzo często stosowany jest w kuchni chińskiej, tajskiej, wietnamskiej oraz japońskiej. Prawie każde danie w Indonezji serwowane jest z odpowiednim do swego charakteru sambalem.

Dostępnych jest wiele różnych sambali: trassi, tomat, bajak, kacang. Prawdziwy zwolennicy uważają, że prawdziwym jest jedynie sambal, na który składniki zostały starte w moździerzu, lecz blender czy mikser z powodzeniem mogą go zastąpić. Doskonale pasuje do mięs a także dań z makaronem czy ryżem. Może być również stosowany jako sos stołowy. Jego ognisty ostry smak można nieco złagodzić dodając gorącą wodę lub mleczko kokosowe.