Sos serowy do grzanek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Podajemy od razu do grzanek.

Sos serowy do grzanek

Składniki:

Sos serowy do grzanek

 

  • Składniki na 6 porcji:
  • 30 dag żółtego sera (ementaler)
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • duże jajo
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • sól, biały pieprz

 

Sposób przygotowania:

Sos serowy do grzanek
Ser trzemy na tarce o małych otworach. Jajo rozbełtaj ze śmietaną. Do niedużego rondelka wstawionego do garnka z gorącą wodą wsypujemy ser i wkladamy masło, a potem - mieszamy - podgrzewamy, aż się roztopią. Wtedy stopniowo - wciąż mieszamy, póki z sera i masła nie powstanie jednolita masa - wlewamy najpierw rozbełtane jajo, później wino. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tagi:

sery ser