reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Sos słodko kwaśny na zimę do słoików

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Wypróbowany sos przetrzyma nawet 2 lata w chłodnej spiżarni.

Sos słodko kwaśny na zimę do słoików Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sos słodko kwaśny na zimę do słoików

 

  • 3kg pomidorów lima
  • 4 kolorowe papryki
  • 1 kg cebuli
  • 3 kolby kukurydzy lub 1 puszka
  • 1 puszka ananasa z syropem
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2,5 szklanki cukru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1/ 2łyżeczki chili
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka curry

 

Sposób przygotowania:

Sos słodko kwaśny na zimę do słoików
Z pomidorów robimy przecier lub sparzamy i ściągamy skórkę i usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebule kroimy w pióra i razem z pomidorami gotujemy na małym ogniu 30 minut Kukurydzę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie i odkrawamy nasiona. Do pomidorów dodajemy pokrojonego ananasa i paprykę ( ja kroję w dość grube kawałki) oraz pozostałe składniki i przyprawy oprócz mąki i gotujemy często mieszając następne 30minut. Pod koniec w syropie z ananasa rozrabiamy mąkę ziemniaczaną, dodajemy do sosu i jeszcze chwilkę gotujemy. Gorący sos wkładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 20 minut.
Sos słodko kwaśny na zimę do słoików
Idealny sos na zimę w kilka minut można ugotować pyszny obiad.