aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Sos śmietanowo musztardowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciekawe połączenie smaku słodkiej śmietanki kremówki i wyrazistej w smaku musztardy. Dla urozmaicenia smaku i kolorystyki sosu, dodałam do niego jeszcze marchewkę.

Sos śmietanowo musztardowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sos śmietanowo musztardowy

 

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka oleju
  • Kucharek

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo musztardowy
Cebule obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka na gorący olej. Smażymy na małym ogniu przez 3 minuty. Następnie dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. 

Zalewamy wodą i przyprawiamy Kucharkiem. Dusimy pod przykryciem, aż marchewka będzie prawie miękka. 

Następnie wlewamy śmietanę i dusimy jeszcze przez 5 minut. 

Po tym czasie do sosu dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w wodzie. 

Sos podajemy z ziemniakami lub z kopytkami.
Sos śmietanowo musztardowy
Do garnka wrzucamy pokrojoną w kostkę cebule.
Sos śmietanowo musztardowy
Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę marchewki.
Sos śmietanowo musztardowy
Zalewamy wodą i dodajemy Kucharka. gotujemy do miękkości marchewki.
Sos śmietanowo musztardowy
Wlewamy kremówkę, dodajemy musztardę i zagęszczamy mąką.