mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejny z moich sosów do ziemniaków, pierogów i kopytek

Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów

 

  • 500 ml śmietany kwaśnej
  • ćwiartka cebuli
  • pęczek szczypioru
  • sól
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów
Oczyszczamy i kroimy cebulę w drobną kostkę. Następnie wrzucamy ją na patelnie, dolewamy olej i dusimy przez ok 7 min. Kroimy szczypiorek w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Wszystko znowu razem dusimy przez ok. 3 min. Dodajemy teraz całą kwaśną śmietanę i wszystkie składniki mieszamy, aż do połączenia. Teraz doprawiamy solą do smaku. Jeśli ktoś chce może doprawić jeszcze pieprzem. Dusimy wszystko jeszcze przez chwilę, a potem zdejmujemy z ognia.
Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów
Cebulkę szklimy z olejem na patelni jako pierwszą
Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów
Szczypiorek kroję w drobną kostkę, bo moim zdaniem lepiej komponuje się z resztą składników
Sos śmietanowo-szczypiorowy do pierogów
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do połączenia