kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym.

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

Składniki:

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

podstawowe

  • 500g piersi z kurczaka
  • 2 małe cebule lub jedna większa
  • 200g kurek
  • 200ml śmietanki słodkiej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • sól, czarny pieprz, papryka w płatkach

Sposób przygotowania:

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami

1

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami
Kurczaka przesmażamy z cebulką aż zmieni kolor.

Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy, aż kurczak zmieni kolor.

2

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami
Dodajemy kurki i przesmażamy az odparują wodę.

Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką.

3

Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami
Sos przygotujemy w kilkanaście minut i pyszne danie gotowe!

Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami.