kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Sos szczypiorkowo-cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Cytrynę sparzyć, osuszyć. Skórkę zeskrobać specjalnym nożykiem lub cienko obrać i pokroić w paseczki.

Sos szczypiorkowo-cytrynowy

Składniki:

Sos szczypiorkowo-cytrynowy

 

  • szczypiorek 2 pęczki
  • cytryna 1 sztuk
  • śmietana kremówka 1/4 litra
  • kostka rosołowa 1/4 litra
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • chrzan tarty 1 łyżka
  • chleb tostowy 5 kromek
  • pieprz biały 8 ziarenek
  • sól 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Sos szczypiorkowo-cytrynowy
Cytrynę sparzyć, osuszyć. Skórkę zeskrobać specjalnym nożykiem lub cienko obrać i pokroić w paseczki. Śmietanę zagotować ze skórką cytryny i ziarenkami pieprzu. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut.

Rosół podgrzać, dodać okrojone ze skórki i pokrojone w kostkę tosty, a następnie połączyć ze śmietaną i chwilę gotować.

Szczypiorek i natkę pietruszki umyć, drobno posiekać i dodać do sosu.Doprawić do smaku solą i chrzanem, po czym lekko podgrzać.

Tagi:

tarta chleb