Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Sos tatarski.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sos tatarski należy do klasyki zimnych sosów, bez niego trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek imprezę.

Sos tatarski.

Składniki:

Sos tatarski.

 

  • 1szklanka majonezu
  • 1 - 2 ogórki kwaszone
  • 4 - 5 grzybków marynowanych
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżka kaparów (opcjonalnie)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • cukier
  • przyprawa maggi (opcjonalnie)

 

Sposób przygotowania:

Sos tatarski.
Umyte i obrane ogórki oraz grzybki pokrajać w drobną kostkę. Dodać majonez, śmietanę, musztardę, opłukane i drobno posiekane kapary i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem i ewentualnie kilkoma kroplami przyprawy maggi. Gotowy sos przełożyć na 2 godziny do lodówki. Podawać do ryb i mięs na zimno, warzyw oraz jaj gotowanych na twardo.