ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Sos tatarski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

niesamowity dodatek do mięs

Sos tatarski

Składniki:

Sos tatarski

 

  • 2 jaja na twardo
  • 2 żółtka
  • 1/8 l oleju
  • 1/8 l śmietany
  • 1 łyżka chrzanu lub szczypiorku
  • 4 dkg grzybków z octu
  • 4 dkg korniszonów
  • 2-3 dkg musztardy
  • sól
  • cukier
  • cytryna

 

Sposób przygotowania:

Sos tatarski
gotowane jaja obrać,oddzielić żółtka od białek,rozetrzeć z musztardą i surowymi żółtkami na gładką masę.Dolewać stopniowo olej,ubijać rózgą w jedną stronę.Gdy olej się skończy dodać drobno posiekane grzyby,korniszony,szczypiorek i białka,wymieszać ze śmietaną,przyprawić solą,cukrem ew. sokiem z cytryny